Notícies

Estigues informat de totes les novetats del món jove.
19
Juny
2023

Intercanvi Juvenil a Agullana


El turisme regeneratiu com a eina d'unió entre les realitats del turisme espanyol, grec i italià.

Aquesta setmana passada (12 a 16 de juny) es va dur a terme l'Intercanvi juvenil internacional RETO (100% subvencionat). Aquest s'ha centrat en una formació sobre turisme regeneratiu adreçada a joves d’entre 18 i 29 anys i que ha estat liderat i executat per l'entitat Resilience Earth amb el suport de l'àrea de joventut del Consell Comarcal de l'Alt Empordà.

L’estada va tenir lloc a la casa de colònies Santa Eugènia d’Agullana, on s’hi han aplegat joves provinents de diferents entitats de Catalunya, Itàlia i Grècia. Durant aquests dies es van portar a terme diferents dinàmiques de coneixença i formació al voltant de la temàtica central sobre turisme regeneratiu.

 

Aquests joves van visitar el Museu Memorial de l'Exili (MUME) i el búnquer Can Palau d’Agullana acompanyats per guies de l’empresa Educart i posteriorment van realitzar un debat amb entitats locals i de la comarca. A través d'aquest debat es van poder conèixer iniciatives de turisme regeneratiu a nivell comarcal d'entitats activistes com Artivisme i Son la Mar de l'Escala. A nivell local,  els projectes que es van presentar van ser la "Ruta del Suro" de la mà de Xandra Troyano i el projecte "Matriu territorial".

També va tenir lloc una jornada a la casa de colònies Santa Eugènia on es va poder compartir i conèixer alguns projectes rellevants en turisme sostenible del territori català. Gerard Costa va presentar el projecte "Santuaris Naturals del Coll Sa Cabra" de l’entitat Anigami; Noemí Morales, de l’entitat Alternativa Sostenible,  ens va presentar els projecte de desenvolupament cultural i sostenible «Som Turisme»; Oscar Vergés, de l’entitat Consorci Salines Bassegoda, ens va explicar els diversos projectes que estan desenvolupant els municipis del Consorci per regular la sobrefreqüentació dels espais fluvials, i per millorar la gestió del territori; i Olga Sabater, tècnica de turisme del CCAE, va presentar el Projecte «PECT» Valoració del patrimoni cultural de la pedra seca a la Garriga d'Empordà.

Durant aquests dies, les joves participants han pogut formar-se, debatre i posar en valor el llegat natural i cultural, així podent crear nous projectes turístics que ajudin a equilibrar i millorar la riquesa del nostre entorn mediambiental.