Notícies

Estigues informat de totes les novetats del món jove.
10
Març
2020

Joventut contra les violències sexistes


Els Punts Lila de l’Alt Empordà volen ampliar la prevenció de les violències sexistes a tots els àmbits juvenils

Durant el 2019, l’Àrea de Joventut del Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha impulsat un projecte per lluitar contra les violències sexistes en els espais d’oci nocturn de la comarca. La iniciativa neix arran de la necessitat d’actuar davant els casos de violències sexistes entre els i les joves i de fer prevenció en els contextos festius nocturns, ja que és precisament en aquests espais d’oci on es propicien situacions de sexisme que tot sovint són justificades i normalitzades.
Del mes de juny i fins a desembre s’han realitzat xerrades i tallers de sensibilització a 16 municipis, 1 formació tecnicopolítica i un total de 30 Punts Liles a una vintena de municipis de la comarca, acompanyats de reunions formatives prèvies.
El projecte s’ha articulat a través d’un seguit d’accions i recursos que s’han posat a disposició dels municipis de l’Alt Empordà amb els següents objectius; per una banda, prevenir i abordar possibles casos de violència sexual en els espais d’oci nocturn i, per una altra, incrementar la sensibilització de la població general perquè els entorns d’oci esdevinguin espais segurs per a tothom on es rebutgi qualsevol forma de violència sexista. La finalitat última del projecte, doncs, ha estat contribuir a la conscienciació de les persones amb l’ambició d’aconseguir una comarca lliure de sexisme.
La iniciativa constava de quatre pilars bàsics: xerrades de sensibilització als municipis –per a joves i/o obertes al públic en general-, formacions de caràcter tècnic, estands Punt Lila a les festes majors i marxandatge amb el lema “Jo soc Punt Lila! I tu?”. Totes aquestes actuacions han estat creades i impulsades per l’Àrea de Joventut del Consell Comarcal de l’Alt Empordà i les intervencions han estat portades a terme pel Grup Nut.
La valoració de la posada en marxa del servei ha estat molt positiva i ara el projecte està en un procés d’evolució per donar resposta a les necessitats manifestades en la intervenció directa realitzada l’any 2019.

La proposta per al 2020
La finalitat del projecte per a la nova temporada és donar continuïtat al servei dissenyat i ofert als municipis durant el 2019 per tal de contribuir a la lluita contra les violències masclistes amb diferents intervencions com jornades de sensibilització i informació, formació i l’atenció directa, dirigida a tota la població però posant l’èmfasi en la joventut i en els diferents àmbits de la seva vida.
Partim de l’objectiu general de sensibilitzar i erradicar les situacions de violència sexista en els contextos i àmbits de la joventut de diversos municipis de l’Alt Empordà i paral·lelament treballar coordinadament mitjançant el servei comarcal, per tal de fomentar la igualtat i la no discriminació, lluitar contra la violència masclista, oferir informació i atenció en violència masclista i assegurar les festes majors i altres entorns dels joves com a espais d’oci amb llibertat i seguretat.


L’Àrea de Joventut del Consell Comarcal ofereix un seguit d’intervencions a proposta de l’entitat Grup Nut i que coordinades des del Projecte del Servei Comarcal. Aquestes propostes estan diferenciades segons el públic a què van dirigides:
1. Xerrada de sensibilització sobre violències masclistes adreçada a la població o a algun col·lectiu 
2. Taller sobre sobre la socialització del gènere i les violències masclistes per a joves 
3. Formació bàsica sobre violències masclistes a persones o entitats de l’organització i gestió de la festa
4. Acció Punt lila i multicolor amb reunions prèvies i informe final
5. Assessorament en protocols amb perspectiva de gènere en altres àmbits.
6. Formació amb perspectiva de gènere i violència masclista dirigida al personal de l’ajuntament, professionals de serveis o establiments del municipi que cada ajuntament consideri oportú. Es farà una sessió a cada zona per tal d’optimitzar recursos. S’assignaran un número de places per ajuntament a càrrec del Consell Comarcal i la resta anirà a càrrec de cada Ajuntament.
7. Formació específica en violència masclista per al voluntariat del Punt Lila. Formació per a persones voluntàries a càrrec del Consell Comarcal, oberta a totes les persones de cada municipi que vulguin participar més activament del Punt Lila del seu municipi.​​