Notícies

Estigues informat de totes les novetats del món jove.
13
Febrer
2017

Okup'Alt 2017


35 joves de l'Alt Empordà rebran formació en oficis i faran pràctiques a 24 municipis dins del programa Okup'Alt 2017
La setmana passada va començar la setena edició del projecte Okup’Alt, una iniciativa que es coordina des de l'àrea de Joventut del Consell Comarcal adreçada als joves de l'Alt Empordà, d’entre 16 i 24 anys, per tal d’oferir formació gratuïta en diversos oficis. En aquesta edició, en concret, la formació que s’ofereix als 35 joves que han estat seleccionats està relacionada amb tres temàtiques (tasques forestals, manteniment i perruqueria).
El projecte, com a cada edició, té el suport de tots els tècnics de joventut compartits del territori que faran el seguiment als joves, compta també amb l’assessorament de professionals de diferents sectors econòmics de la comarca,juntament amb els responsables de la formació i d’oferir pràctiques en aquests oficis, que seran formadors i educadors especialitzats en els tres oficis que s’ofereixen en aquesta nova convocatòria. Els 35 joves participants van ser seleccionats d'un total de 75 inscrits.
El curs es portarà a terme fins al 28 d’abril i es realitzaran tasques relacionadesamb els oficis de forestal i jardiner (treballs forestals i de jardineria en diferents espais públics), manteniment i pintura (pintura, lampisteria i altres pràctiques amb l'objectiu d'arranjar equipaments municipals i comarcals) i com a novetat s'introdueix perruqueria i imatge personal (pràctica i treball de diferents tècniques de perruqueria, d'estètica i d'imatge).
Els participants s'hauran de comprometre a complir les condicions que proposa el projecte i a canvi rebran formació gratuïta amb el corresponent certificat acreditatiu. A través de l'Okup'Alt també es treballaran tècniques per estar preparat a l'hora de trobar feina (elaboració de currículums, cartes de presentació i preparació d'entrevistes, entre altres). També es realitzaran visites i entrevistes a empreses col·laboradores de la comarca.
El conseller comarcal de Joventut, Alfons Vila, ha explicat que “aquest projecte incideix en tres aspectes claus de la persona. Es treballa a nivell formatiu, a nivell d'ocupabilitat, i a nivell emocional. Ja que entenem l'aprenentatge com tot allò que permetrà al jove emancipar-se. En acabat, que cada jove pugui du a terme el seu projecte propi de vida”.
Ha afegit que “en aquest sentit, es necessari un treball transversal, incidint en cadascun d'aquests tres eixos. Cal recuperar emocionalment al jove, doncs aquest acostuma a venir del mal anomenat fracàs escolar, presentant una autoestima baixa, i estigmatització social exagerada. També es necessari capacitar-lo amb nous recursos, ensenyar-li les eines i tècniques que li permetin afrontar els reptes que es proposi, llimar els punts febles i enfortir les seves potencialitats. I alhora cal formar-lo en un camp laboral que sigui del seu interès, especialitzar-lo i convertir-lo en bon professional del sector”.
MUNICIPIS PARTICIPANTS
La iniciativa compta amb el suport de diversos ajuntaments, ja que en les dues primeres temàtiques de formació estan previst pràctiques -i actuacions concretes de manteniment, pintura i treballs forestals- a un total de 24 municipis, tal com s'ha vingut fent en les darreres edicions. En concret, els municipis on es faran pràctiques seran: Navata, Albanyà, Figueres, Avinyonet de Puigventós, Camallera, Cantallops, Sant Climent Sescebes, Garriguella, el Far d'Empordà, Peralada, Pontós, Portbou, Ventalló, Lladó, Sant Miquel de Fluvià, Boadella i les Escaules, Vilafant, Sant Pere Pescador, Agullana, l'Armentera, la Jonquera, Llers, Capmany i Cadaqués. La perruqueria es farà a l'acadèmia Pivot Point de Figueres.
Com cada any, els joves participats faran formacions complementàries. En concret, xerrades de prevenció i salut, de seguretat vial i d'emprenedoria. També rebran nocions per com abordar una entrevista de feina, riscos laborals i hàbits saludables.
El president del Consell Comarcal, Ferran Roquer, recorda que “desenvolupar el projecte Okup'Alt, que ja fa set anys que tirem endavant, i consolidar-lo plenament, forma part d'un dels eixos bàsics del mandat, que és la decidida aposta per generar activitat econòmica i, en aquest cas, millorar la formació i afavorir l'ocupació dels segments de població més desfavorits en aquest àmbit. Lligar la formació amb l'ocupació de la gent jove és una opció que ens ve donant resultats positius, però que caldrà anar millorant i ampliant en el futur amb noves actuacions”.